laBastida és una associació sense ànim de lucre nascuda l’octubre de 2011 gràcies a un grup de persones que entre totes elles van fer possible un festival al barri del Rec d’Igualada. Amb l’èxit i la gran acollida que va tenir el rrrrec Festival, l’organització decideix establir-se com a associació. Amb la seva constitució pretenem donar continuïtat a aquesta i a moltes altres iniciatives artístiques i culturals pel barri i la ciutat.

L’equip humà de laBastida està format per diferents persones vinculades al món de les arts i la cultura, amb moltes ganes i il·lusió per compartir tot allò que pot ser vehicle de coneixement. Tenim l’objectiu de fomentar la cultura a la nostra ciutat organitzant actes per a la ciutadania, utilitzant principalment, espais del barri del Rec. Entenem la cultura com a transformadora social i d’obertura a tot el que suposi un enriquiment i creixement personal i mutu.

La participació de la ciutadania en les nostres activitats és una prioritat, ja que sense la seva assistència, la nostra dedicació no tindria sentit.

laBastida.

 

_________________________________________

Qüestionari a laBastida

1. Per què va néixer l’associació laBastida?

laBastida va néixer per a poder donar continuïtat a les nostres inquietuds d’aprenentatge i gaudir compartint. Un grupet de gent vam decidir que podíem oferir-nos quelcom els uns als altres i aprendre conjuntament en aquest procés. Hi havia unes premisses clares en les que volíem inspirar-nos alhora de construir i gaudir plegats:

– Que podíem conservar, reutilitzar, recuperar, difondre i honorar les memòries tant  industrials com de valors que ens havien deixat els nostres ancestres socials.

– Que teníem un potencial inesgotable de creativitat dins nostre, llest i a punt per créixer i modificar-se amb la interacció amb els altres.

– Que tant a nivell individual com a nivell grupal, es podia treballar sense etiquetes (polítiques, ni de cap tipus) minimitzant l’ego per enriquir la comunitat; oferint tota la riquesa d’actes que poguéssim generar (tallers, cursos, festivals, concerts, xerrades, teatre, infinit).

Però laBastida, no pot donar una definició tancada d’ella mateixa, doncs està i vol estar sempre oberta a aprendre, a reflexionar, a créixer, a integrar i cada dia ser més humana en la seva existència. Per tant, constantment modifica les seves entranyes i evoluciona com una forma de vida global, on el cert si que és que s’inspira en l’art.

 

2. Quants membres sou tirant la iniciativa endavant?

Actualment som uns 10 membres que tirem endavant la iniciativa amb molt diferents graus d’implicació. A laBastida tothom s’implica lliurament amb el que vol, som una estructura horitzontal, que funciona amb càrrecs i comissions, on ningú mana més que ningú. Ja hem comentat que estem experimentant, aprenent plegats i la veritat: és com si juguéssim. Ens exigeix molta obertura envers l’altre. Nosaltres voldríem evolucionar d’una manera emocional, per auto-regular-nos d’una forma sàvia.

No hi ha un portaveu definit, més aviat demanem voluntaris, o algú se’n fa càrrec perquè coneix el contacte, o perquè és el responsable d’un projecte, comissió… Ens ho anem repartint, no hi ha un líder a laBastida.

La vam fundar unes 10 persones que després del primer rrrrec festival 2011 vam decidir el que ja t’he explicat abans, que volíem continuar compartint i aprenent plegats i amb la comunitat.

 

3. Projectes de futur proper?

Que molta gent s’associï i es faci amiga de laBastida per tal que puguem tirar endavant tots els somnis artístics, de creativitat. Treballar la memòria històrica, la posada en valor, l’aprenentatge…, en definitiva, tot allò que puguem generar en el local. Segurament es seguiran oferint actes en altres llocs, però hi ha gent a laBastida que el què més vol és dotar al local de vida, molta vida i que els nostres socis, amics i el públic en general en puguin gaudir.

De moment comencem amb un concert el 15 de febrer.

A partir d’aquí presentarem programació trimestral i la farem arribar a tots els socis i amics. També tothom que ho desitgi la podrà consultar a través de la nostra web: labastida.cat

 

4. Quina funció consideres que fa aquesta iniciativa a Igualada i a l’Anoia?

Igual que altres iniciatives i entitats, crec que a laBastida fem una funció molt important: retornar la il·lusió a tots els igualadins, regalant-los el pensament positiu i la motivació per creure en ells mateixos i en què tot el que somiem pot arribar a ser possible. Ara que Igualada ha perdut molt del seu teixit industrial, volem dir a la gent d’aquesta ciutat i d’aquesta comarca: El més importat que no podem perdre mai és allò que tots portem a dins.  La nostra capacitat per imaginar i materialitzar coses.  La creativitat que se’ns ha regalat pel sol fet de ser humans.

laBastida vol funcionar com a bastida de tot allò que ens pugui generar a tots quelcom per compartir, per inspirar-nos, per ser més humans i més feliços.

Recuperar els espais industrials que són un tresor per tots nosaltres, alhora que recuperem les nostres il·lusions i no ens deixem ofegar ni manipular més per la por, una por fonamentada en la tristesa del no poder fer, del no poder estar, del no poder ser.  Aquesta por que alguns ens volen encomanar per a dominar-nos. Nosaltres volem ser lliures, tot emparrant-nos a laBastida.